WhatsApp Ahlakı ve Biz Türkler

Hayat kısa, yapacak şey çok. Boş konuşan insan sayısı almış başını gidiyor. Hele ki biz Türkler… Hiçbir şey bilmediği konuda sabaha kadar konuşabilecek başka bir millet var mı bilmiyorum. Eskiden güzeldi, görüşmek istediğimiz insanlarla isteyerek bir araya gelir muhabbet ederdik. Şimdi isteyen sizi günün istediği anında yakalayabiliyor. Gözlerinizi esir almak için klavyeye birkaç dokunuş yapmak yeterli. Haydi direkt bize yazılan mesajları kabul edelim. Peki 80 kişilik WhatsApp grubunda 3 kişinin hunharca birbiriyle boş konuşması ve 80 kişiye devamlı bildirim gitmesine ne demeli?

Sağlıklı iletişim kurmayı maalesef bilen bir millet değiliz. Herşeyi aşırılarda yaşamaya alışmışız. Sakinliğimizi koruyamıyoruz, eğlenmenin dozunu bilmiyoruz, seviyeyi tutturamıyoruz. Maalesef!

Amerika’da diğer milletleri gördükçe kendi milletimi daha iyi tanıdım. İnsan ne olabilir, biz ne olmuşuz yakından görme imkanım oldu. Mesela filmlerde bize devamlı bağırıp çağırıyor gibi gösterilen Japonların gerçek hayatta hiç sinirlenmediğini gördüm (Amerikalıların Japonlar için yaptığı tersine pazarlama olabilir). Bırakın sinirlenmeyi seslerini dahi duymuyorsunuz çarşıda pazarda. Onlar da WhatsApp grupları kurup bütün gün boş muhabbet döndürüyorlar mıdır bilmiyorum. Ama gerçek hayattaki hallerine bakınca çok ihtimal vermiyorum. İşlerini düzgün yapan, sabah akşam parklarda spor yapan, seyahat ederken kitap okuyan, minimalist yaşayan sakin ve güzel bir millet. Hem kendilerine, hem de kültürlerine hayranım artık.

Amerikalılar ahlaksızdır (!) ya bize göre. Sevgililer sokakta el ele bile gezmiyor bu memlekette. Cozutacaklarsa bunu hiç kimseyi rahatsız etmeden kendi evlerinde yapıyorlar. Ahlaksızlığı sadece karşı cinsle münasebete bağlarız ya biz; karşıdan karşıya geçecek olana yol vermek de ahlaklı olmanın gereği. Ödeme kuyruğunda beklerken öndekinin dibine girmemek, karşımızdaki konuşurken kesmeden dinlemek, karşılaşınca tebessüm etmek vs. hep ahlakın gereği.

İstanbul’dan New York’a taşındık. Yaşadığım ahlak şokunu anlatmam mümkün değil. İnsanlığımdan utandım ve insan olmayı yeni baştan öğreniyorum. Hem de hep ahlaksız zannettiğim insanlardan.

Evet, WhatsApp diyorduk. Başkalarının hayatına bodozlama dalma özgürlüğüne sahip olduğumuz şu günlerde ‘WhatsApp Ahlakı’mız maalesef millet olarak yerlerde. Açık söyleyeyim, boş insanlar olduğumuz için boş konuşmayı çok seviyoruz. Bununla birlikte her yazdığımızla insanların hayatından zaman çaldığımızın farkında değiliz.

Mustafa gruptan ayrıldı!