Puşt Notifikeyşın

Eskiden hayatımızda hiç olmayan şeylerin bugün hayatımızda çok büyük yer kaplaması ve mutluluk ve mutsuzluklarımızın kaynağı haline gelmesi, üzerine düşünmemiz gereken bir konu diye düşünüyorum. Bu anlamda WhatsApp grupları bi sıralama yapılsa sanıyorum ilk üçe girecektir. Sessize alsanız da mavi yuvarlak içinde çıkan, gelen mesaj sayısını gösteren yuvarlağı görmezden gelemiyorsunuz ve kurtulmak için dahi olsa o gruba bir giriş yapıyorsunuz.

Bu gruplar hayatınızın ne kadar dolu olduğuna bağlı olarak ya sizi boğabilir, ya da boğucu hayatınızdan sizi kurtarıyor olabilir. En sıkıldığınız bir anda yeni doğmuş yeğeninizin videosuyla yüzünüzde güller de açabilir, size hiçbir faydası olmayan dıdısının dıdısının yazdığı mesajdan ötürü vaktiniz israf da olabilir. Sosyal hayatınızın ne kadar kompleks olduğuna ve insanlarla ilişkilerinizin ne kadar sağlıklı olduğuna bağlı olarak dahil olduğunuz WhatsApp grubu sayısı ve kalitesi de değişiyor tabii. Gerçek hayatta hep görüşmekten zevk aldığınız etrafınızdaysa, WhatsApp gruplarınız da bu insanlardan oluşacağı için çok da zarar görmüyorsunuz. Ama yine de her grupta bir boşboğaz olması muhtemeldir. O boşboğaz(lar)ın her gün minik minik hayatınızdan çaldığı vakitleri yan yana koyduğunuzda koca bir kara delik oluşur hayatınızda. İşte o kara deliklerin sayısı arttıkça hayatınız bir hiçliğe doğru yuvarlanır.

Çaldıkları şey sadece zamanınız da değildir aslında. O an neye odaklanmışsanız onu da alıp götürürler. Okuduğunuz mesaj, gördüğünüz fotoğraf, izlediğiniz video o az önce odaklanmış insana dönmenize engel olabilir. İşte en büyük kaybın burada yaşandığını düşünüyorum.

O yüzden bir sosyal mesaj vermek gerekiyorsa şöyle demek lazım: Atacağınız herhangi bir mesaj, o mesajı görecek insanların hayatına birşey katmayacaksa o mesajı atmayın!

Bu durumdan muzdarip olan ve olumsuz etkilendiğinin farkında olanlara da tavsiyem telefonunuzun başına geçip nelerden ne kadar bildirim aldığınızı baştan düşünmeleri ve düzenlemeleri. Anlık olarak birşeyi görmeniz elzem değilse mutlaka o uygulamadan gelecek bildirimleri tamamen kapatın, sadece siz girdiğinizde göreceğiniz bir hale getirin. Göreceksiniz hem telefon bağımlılığınız azalacak, hem de önünüzdeki esas olan şeylere daha rahat odaklanabilir hale geleceksiniz.